tänk om

vill plugga men rummet i huvudet finns inte bland alla tankar. tänk om det är värre än vi tror? tänk om han inte klarar sig? tänk om det är ofixbart? tänk om jag inte hinner säga hejdå? detta är min värsta marddröm. det är för kort tid sedan sist, snälla låt mig få ha kvar honom ♥

torsdag 14:00

en snabb uppdatering sådär innan jag väcker pojken och vi släpar ut oss i detta molninga väder. det känns bara så för vi hade så underbart väder igår! tolvkommafem plus och stålande solsken när vi lämnade parken i kivenlahti runt 16:30 igår.

det var mer än bara det jag ville säga, idag är det torsdag och imorgon är det fredag. fina fredag. min familj ska bort till farmor och farfar över lång helgen som kommer så har ett helt hus för mig själv, men som vanligt när jag har hela huset för mig själv finns det så mycket planerat. lika bra för blir så nervös av att vara här själv. sen är det ju klart att jag inte vill sitta hemma när jag har ledigt, vill ju ut och träffa mina vänner och så mycket nytt folk.
idag ser annars planerna ut så att mamman kommer hem med flickan från dagis och vi ska vara ute och leka en stund, packa mig, flickan och skridskor i bilen just innan fyra och fara iväg och åka i en timme! komma hem och slänga fram mat åt barnen, byta kläder och bli lite små fin och sedan träffa rebecca som jag inte sett på 100 år känns det som. vilket är konstigt eftersom hon bor så nära mig. helt enkelt för mycket att göra för oss båda. men nu är det så att rebecca snart åker hem (9 maj närmar sig med stormsteg) så man får ta sådana här kvällar och fira att båda föräldrarna är hemma nu (jihoo!) dock känner jag i mitt hjärta att jag egentligen borde plugga, men har gjort det så mycket så jag förtjänar en ledig kväll. mina dagar går just nu mellan jobb och plugg, min hjärna hettar snart över. men jag ska komma in!

tosi kiva päivä


framtiden

idag när jag och min finastefinaste angeline hade vårat söndagsmys på högsta nivå i solskenet bakom kiasma (svenska konstmuseet) där vi drack juissi och åt ostkringlor och äpplen medans vi kollade på skatekillar (väldigt snygga också!) pratade vi om framtiden. det är något jag ser fram emot nu! vill ha våran jättekiva lägenhet och leva vårt liv här och jag (förhoppningsvis!!) går på hanken! livet är underbart och nu är våren påväg! det ger känslor till 1000!


här kommer det inlägg

oj vad jag har börjat blogga på senare dagar! känns som att det finns saker att berätta hela tiden! sitter just nu med min underbara pojk här som har två traktorer som han sitter och säger "yks... kaks.. traktori!" så smart han är min lilla man! på en av traktorerna har han radat upp tre vagnar som han kör och säger "traktori juna!" och sedan tittar han ut genom fönstret där vi har fågelmat som dinglar och eftersom det blåser och regnar väldigt mycket just nu säger han "katoo! lintu keinu!" ahhaah han är så söt!

på tal om det finska språket, jag har lärt mig så otroligt mycket, jag både skriver och pratar med finaste angeline och vad hon lär mig! och allt börjar tyvärr fastna mer och mer. har märkt själv när jag pratar att det smyger in ord som "ihana" "kiva" "roskis" och sådana saker. det är inte det värsta. jag hatar folk som byter dialekt så fort som flyttar. åtta månader är en lång tid men inte nog lång för att jag behöver byta dialekt tycker jag. att jag har haft en touch av finska i hur jag pratar har jag hört förr, till och med av familjen här men nu märker jag, speciellt när linn och hanna var här och hälsade på och jag fick höra hemma dialekt här, att jag har börjat få helsinkis gnälliga tonläge när jag pratar. jag skäms nästan, kunde gå tre år i kalix utan att börja prata långsammare så varför ska de börjas byta nu? vill inte vara en sådan som flyttar bort i några månader och pratar anorlunda. det är så fake! men man kan väl inte precis hjälpa när det är de man hör varje dag? skit också.

nåja, helgen kommer och lite jobb står på schemat. ikväll kommer äntligen mamman hem! tyvärr åker pappan då bort på måndag men barnen kommer nog vara lättare. kan även berätta att jag har erbjudit mig att jobba eftersom mamman kommer ha en väldig tidsskiljnad bakom sig och gjort en helvetes resa, därför kommer hon vara väldigt trött. men ska se till att få mig egentid, annars kommer det finnas ett lina-format hål igenom väggen i mitten av nästa vecka. gudars, tur att jag får mig en långhelg nästa helg, med huset för mig själv!


matiga muffins

något som jag har blivit helt awsome på här i finland är att laga mat och baka. man kan ju göra vad som helst då! man är helt ostoppbar så länge allt finns i huset! vanligtvis bakar vi varje fredag men nu tar vi små bak lite då och då intryckta eftersom vi ska ha kalas om två veckor med MASSOR av fika! så idag stod syltkakor på schemat och så tröck vi in och bakade matiga muffins också. dom blev helt suveräna och jag rekomenderar att baka dessa! dom passar vem som helst och är jättebra att ha som mellanmål eller när man är sugen på något gott och inte tycker man borde äta det! sen kan man sätta i vad man själv vill ha, jag valde linfrön, rivna morötter och russin (DET var och rekomendera!) ifall någon vill testa ger jag receptet här:

4.5 dl vete mjöl (bytte dock dessa så jag fick mer av det nyttiga)
3.5 dl grahamsmjöl/dinkelmjöl/fullkornsmjöl (här i finland använde jag semelmjöl)
1 msk bakpulver
2 tsk socker (jag satte farinsocker, ett litet nyttigare val men tror det kan vara gott och sätta honung!)
2 tsk havssalt
3 st ägg
3 dl vatten
1 dl matolja
2 dl naturell yogurt/filmjölk
och VAD SOM HELST som ni vill ha i!

gör sedan såhär:
1. blanda alla torra ingridienser i en bunke
2. vispa äggen fluffigt i en annan bunke och rör ner vatten, olja  och naturella yogurten/filmjölk och vänd ner den blöta blandningen i den torra blandningen och rör till en jämn smet.
3. blanda i fyllningen i smeten.
4. häll i muffinsformar och grädda i ugnen på 175 grader (runt 150 i en varmlufts) i 25-35 min, beroende på hur stora muffins man gör.

lätt!

två barn och helsinki.

idag hade jag ett uppdrag. att efter dagis, ha barnen i lekpark och sedan ta dom med buss till helsinki och möta deras fader utan för hans jobb, och sedan följa med dem när dom skulle klippa sig.
part 1; tidsfördriv: vara i lekparken gick som vanligt hur bra som helst! en timme och 45 min svepte förbi i ett naffs innan vi sprang ner och slängde oss på 150A som tog oss till ruoholahti.
part 2; hitta pappans jobb: lite svårare.. det ligger mitt inne i någotslags industri område... har varit där en gång förr, med bil, när det var mörkt och han körde smått som en galning. det gick bra! vi hittade nästan dit!
part 3;restaurang: eftersom vi hade för mycket tid bestämde sig pappan att vi skulle på en restaurang i närheten av frisören och äta. dom hade en hiiiimla god laxsoppa som jag försökte njuta medans jag hade ett "leeeeipäää!!!! ANNA MULLE LEIPÄÄÄÄ!!!" skrikandes i mitt ena öra och pappan kikandes på klockan och flickan säga "jag vill inte äta sjäääälv!" till slut fick pappan springa iväg till frisören för att hinna i tid (det var hans bästa vän) medans jag fick sitta kvar på en restaurang själv med två barn. inte det lättaste eftersom vi hade ett litet bort och pojken försökte ta allt som stod i närheten (det var allt) och jag var tuvngen att mata flickan (som jag måste säga jag ALDRIG gjort förr, är helt emot det men de behövde gå fort och jag ville inte ha soppa över hela henne) men det gick också bra! nästan all soppa blev uppäten från flickans sida och bi kunde springa iväg
part 4;frisören: väl inne hos frisören kom vi inflåsandes ungefär just när pappan blev klar. få en två åring till klippstolen.. inte lättaste men tillslut, men lite leksaker satt han still i pappas famn. håret blev klippt och alla runt om var fulla med blonda hårstrån! flickan då... har aldrig sett henne sitta så still! hon blev så fin i håret! hoppas vi kan vinka alla lätta tovor hejdå för ett tag!
part 5;komma hem: efter många höger och vänster svängar var vi äntligen ute på motorvägen mot hanko och kunde köra hem! väl hemma var det att slänga allt ut från bilen, barnvagn, barn och kläder. pappan gick upp för att få bort hår från sin kostym och jag skulle ordna kvällsgröt och kaakao. med (ännu ett finsk barn uttryck) pissahätä. dom som har kännt mig under en längre tid vet hur jag blir när jag blir riktigt pissnödig. gudars vad jobbigt det var att få barnen att sitta ner så jag kunde gå på toa. men även det lyckades och på 15 minuter var gröten uppäten, kaakaon drucken så slängde jag upp barnen till pappa. det var tack och hej för mig.

detta var en liten speciell dag, annars har vi aldrig såhär mycket på schemat. med det är kul att veta att man klarar av så mycket, kommer nog bli en ganska awsome morsa när sådant kommer till!



nu vill vi ha nästa fredag, eikö paras sisko?? :>


thank God it was Friday!

tydligen, eftersom jag orkar jobba så många timmar som jag gör per dag året ut, älskar jag mitt jobb. men eftersom vi har haft lite problem på problem på problem med barnen blev det inte enklare när mamman var tvungen att åka till milano direkt från paris istället för att komma hem med övriga familjen. nu är hon hemma för helgen men åker imorgon igen till brasilien-peru-argentina-brasilien-finland på 5 dagar... vilket gör att mina arbetstimmar höjs lite grann under dessa veckor även fast dom försöker ha mig att göra så lite som möjligt om kvällarna. men eftersom denna vecka har varit.. ja, ett rent helvete från minstingens sida kändes det ett riktigt "thank God it's Friday!" igår när vi hämtade upp mamman från flygplatsen och jag sen kunde spendera natten på finaste nyrenoverade kärpänen med finaste angeline och tessa. igår tog jag även tummen ur röven och skaffade mitt egen VIP kort, Yövieras kortti för endast 10e! nu får jag billiga drinkar namiii! vad händer ikväll? göra köttbullar och baka cheese cake med brownie botten (start till allt mega fika vi kommer ha) till min fina lilla pojk som fyller 2 år om tre veckor och sedan kanske kärpis igen med dessa två fina?

på tal om min pojks födelsedag, åh, vad stor han har blivit! kan det redan vara 8 månader sedan jag kom? jo, på måndag är det exakt. herregud vad tiden går!

ihana kortti


påsken kom

med två fina happisbor som skulle hålla mig sällskap i palatset medans familjen är i paris. nu har dom två fina åkt hem och lämnat mig ensam i det stora låtande huset. det känns i hjärtat, ville inte att dom skulle åka, det var så fint att ha dom här! nu längtar jag ännu mer till sommaren så min mamma och pappa kan komma! vill att familjen ska komma tillbaka. vill att affärer ska vara öppna, vill inte vara ensam. nä, nu ska jag ta min bok och sätta mig ut i solen och försöka ignorera tystnaden. lämna radion på här nere hehe! allt blir bra, det är ju inte så länge som jag behöver vara ensam!

mysmiddagar! ja sedär också, sist jag var hemma fick jag nog, tig saxen och kapade min lugg!

 


RSS 2.0